ARAG - Geweld op het veld

Wekelijks worden er ruim 30.000 voetbalwedstrijden gespeeld waar spelers, trainers, maar ook (assistent-)scheidsrechters veel plezier aan beleven. Het overgrote deel van deze wedstrijden verloopt probleemloos, helaas zijn er ook wedstrijden die – zowel op professioneel niveau als bij de amateurs - nogal eens verpest worden door agressie. Meestal tussen de voetballers onderling, maar soms keert zich het geweld ook tegen de scheidsrechter.

De KNVB en ARAG gaan samen de strijd aan tegen geweld op het veld en werken samen aan optimale voorlichting van getroffen arbiters. In de bijlage geven we wedstrijdleiders binnen en buiten de KNVB praktische tips en achtergrondinformatie over alle facetten van het geweld tegen scheidsrechters. Deze informatie is speciaal geschreven voor voetbalscheidsrechters, maar ook arbiters, coaches en begeleiders uit andere takken van sport kunnen er hun voordeel mee doen.

Wat te doen bij geweld
Ben je in de rol van scheidsrechter slachtoffer van fysiek geweld of bedreiging? Op het veld of daarbuiten. Wat kun je dan ondernemen?

Meer informatie

Uw rechtspositie als arbiter
Als slachtoffer van geweld op het veld kun je je wenden tot diverse instanties.

Meer informatie

Schadeclaim indienen
Bij geweld of bedreiging kan fysieke, materiële of psychische schade ontstaan. Soms kan die schade verhaald worden op de dader, maar er zijn ook verzekeringen.

Meer informatie

Direct juridisch advies
Op deze site is informatie te vinden over geweld tegen scheidsrechters en de gevolgen daarvan.

Meer informatie