KNVB en straatvoetbal

Uitgegeven: 23 september 2011 16:00
Laatst gewijzigd: 23 september 2011 15:57

Voor de KNVB is het toernooi een mooie gelegenheid om de 4 tegen 4 spelvorm onder de aandacht te brengen van verenigingen en het technisch kader. Verder hoopt de KNVB door middel van de organisatie van straatvoetbaltoernooien kinderen enthousiast te maken en te houden voor de voetbalsport. Dat voetballen ‘op straat’ kinderen daarnaast ook helpt om een betere voetballer te worden is mooi meegenomen.

Ook voor clubs biedt het toernooi vele kansen. Zo is het toernooi voor een vereniging een uitgelezen mogelijkheid om haar leden, naast de reguliere KNVB competitie, extra voetbalactiviteiten aan te bieden. Daarnaast kunnen aan de straatvoetbaltoernooien zowel leden als niet-leden van de voetbalvereniging deelnemen. Hiermee biedt het toernooi voor verenigingen ook een kans op het gebied van ledenwerving.

KNVB Calvé Straatvoetbal
Het straatvoetbaltoernooi kent een piramidevormige opzet met diverse speelmomenten gedurende een voetbalseizoen. Er wordt via vele lokale voorrondes, gevolgd door regiofinales en districtsfinales toegewerkt naar de landelijke finale straatvoetbal op De Dam in Amsterdam. Voor een groot publiek strijden hier de beste straatvoetbalteams van Nederland om het Nederlands kampioenschap!

Wijze van deelname
Om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk voetbalverenigingen deelnemen aan het toernooi, plant de KNVB jaarlijks op een zaterdag in de herfstvakantie een competitievrij weekend in voor de reguliere pupillencompetities. In dit weekend worden er door de KNVB alleen straatvoetbaltoernooien georganiseerd! Omdat de naam straatvoetbal doet vermoeden dat deze toernooien altijd op ‘straat’ worden gespeeld is een kleine nuancering van de naam op zijn plaats. De toernooien bij de verenigingen vinden vanuit organisatie- en capaciteitsreden veelal plaats op de grasvelden van de club.

Naast de toernooien die bij de voetbalverenigingen plaatsvinden, kan er tijdens een seizoen ook nog op twee andere manieren aan het straatvoetbaltoernooi worden deelgenomen. Zo organiseert de KNVB samen met diverse gemeenten straatvoetbaltoernooien in de wijken van grote steden.

Straatvoetbal en Calvé
Naast gezonde voeding is beweging heel belangrijk voor opgroeiende kinderen. Daarom heeft Calvé Pindakaas zich voor langere termijn verbonden als sponsor van de KNVB. Met de KNVB Calvé Straatvoetbaltoernooien kunnen heel veel kinderen in Nederland genieten van een sportief potje voetbal.

Om actief bezig te zijn is het belangrijk dat kinderen goed eten. Een boterham met Calvé Pindakaas is dan ook een goede start van de dag. Calvé Pindakaas zit vol bouwstoffen voor opgroeiende kinderen, zoals eiwitten, onverzadigde vetten en koolhydraten. Bovendien bevat Calvé Pindakaas voedingsvezels, vitamine B, vitamine E en is er geen suiker aan toegevoegd. Onmisbaar voor kinderen in de groei! Alles over Calvé Pindakaas vind je op www.calvé.nl

Leeftijdscategorieën en reglementen
Het KNVB Calve Straatvoetbaltoernooi is er voor jongens en meisjes in de pupillenleeftijd, opgedeeld in drie categorien: D-pupillen, E-pupillen en F-pupillen.

Deelnemers in de D- en E-categorie kunnen verder strijden in vervolgrondes voor een plek in de landelijke finale op De Dam in Amsterdam. Om mee te doen hoeft iemand geen lid te zijn van een voetbalvereniging. Teams bestaande uit alleen meisjes, spelen alleen tegen andere meisjesteams. Gemengde teams van jongens en meisjes spelen mee in het jongenstoernooi. Elk team dat zich inschrijft voor het toernooi dient een begeleider of coach te hebben van 18 jaar of ouder.

Leeftijdscategorien seizoen 2011/’12 (wijzigt per seizoen)
D-Pupillen: Vanaf 1-1-1999 // Gemengd en Meisjes
E-Pupillen: Vanaf 1-1-2001 // Gemengd en Meisjes
F-Pupillen: Vanaf 1-1-2003 // Gemengd 

Waarom 4 tegen 4?
Eén van de reden waarom de KNVB al jaren zoveel waarde hecht aan 4 tegen 4, is dat coach en vereniging met de spelvorm perfect kunnen inspelen op de behoeften en eigenschappen van pupillen. Voetbal is voor kinderen in de jongste leeftijdscategorie veel makkelijker en leuker wanneer er minder spelers zijn en het veld kleiner is.

De 4 tegen 4 spelvorm is de kleinste vorm van een echte wedstrijd. Het is overzichtelijk voor de spelers, omdat het aantal voetballers gering is. Het is dus ook overzichtelijk voor de coach of begeleider. Alle kenmerken van het voetbalspel zijn aanwezig. Spelers kunnen diep en breed spelen. Het is aantrekkelijk om te spelen, want spelers komen veel aan de bal, ze kunnen veel tot scoren komen en het is een wedstrijd op zich. Daardoor hebben de spelers meer plezier. 4 tegen 4 leidt tot beter voetbal met meer plezier!

Middels de 4 tegen 4-brochure kan een club ook zelf aan de slag met het 4 tegen 4. Deze brochure kan je hier downloaden, of  is te verkrijgen via de marketingmedewerker in je district.

Straatvoetbal bij uw vereniging?
Op zaterdag 22 oktober 2011 is het weer zover! Op deze dag in de herfstvakantie vinden er geen pupillencompetities plaats, maar worden er door het hele land bij honderden voetbalverenigingen voorrondes voor het KNVB Calvé straatvoetbaltoernooi georganiseerd. Duizenden kinderen spelen 4 tegen 4 toernooitjes en beleven op deze dag weer enorm veel plezier aan het voetbalspelletje.

De KNVB regiocoach kan clubs ondersteunen bij het organiseren van een toernooi. Ook is het als vereniging mogelijk om een toernooi te organiseren samen met enkele clubs uit de omgeving. Zo kunnen de clubs bijvoorbeeld een verdeling maken tussen de verschillende leeftijdscategorieën, waardoor er bij meerdere clubs veel beweging en plezier is op de velden.

Download alle belangrijke documenten zoals wedstrijdschema's voor het organiseren van een straatvoetbaltoernooi.
Draaiboek vereniging
Promotietekst straatvoetbal
Tips
Toernooischema 6-18 teams 
Toernooischema voor 6 teams

Ook geïnteresseerd, of vragen?
Heeft u als vereniging nog vragen over het KNVB Calvé straatvoetbaltoernooi of bent u geïnteresseerd in deelname aan of de organisatie van een toernooi? Dan kan contact worden opgenomen met de Marketingmedewerker van KNVB West I, Marije Min, via 020-4879155 of West1-Marketing@knvb.nl.

Like ook de Facebookpagina van, over en voor scheidsrechters en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

 
Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Op dit artikel kan niet worden gereageerd.